Translate

dijous, 30 de març del 2017

Presentació de la Gramàtica de la llengua catalana i de l’Ortografia catalana als escriptors, traductors i correctors.


Aquest matí s'ha presentat la 'Gramàtica', l''Ortografia catalana' i la plataforma L'Acadèmia Oberta als escriptors, editors i correctors, juntament amb l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).



Es posa en marxa la plataforma L'Acadèmia Oberta als escriptors, traductors i correctors, que servirà de canal de diàleg amb aquests professionals de la llengua.






dissabte, 25 de març del 2017

CATALAN ARTISTS: JOSEP MARIA CABAYOL


L'ESSÈNCIA D'UN ESPERIT REFLECTIDA EN EL SOMRIURE I LA PROMESA 
D'UN FUTUR LLIURE.


Josep Maria Cabayol és un pintor que llegeix les pedres, el rovell, les parets, les finestres, les deconstruccions, les portes... portes plenes de vida, d’histories que ens parlen del tot i el no res...

Més que actiu, hiperactiu, aconsegueix combinar la velocitat hipersònica amb el microscòpic detall.

És un pintor que s’enamora de l’objecte de l’obra i a través d'ella ens enamorem d’ell.

La llum, el color i l'olor de la mediterrània ens acarona la pell en cada una de les seves obres. 

Aquest Sant Jordi deixeu-vos bressolar per les onades del seu art i gaudiu de l' experiència amb la seva mirada, una mirada catalana.









SANT JORDI 2017 - HOUSTON


The second AICS Sant Jordi-Book & Rose Fair in commemoration of Word Book Day 2017!
The history of the written word is the history of humanity!

Sant Jordi is the Patron Saint of Catalonia and the Diada de Sant Jordi o
n April 23rd is a festive occasion that, over the years, since the XV century 
has become the Catalan celebration of Day of the Book & the Rose.

A rose and a book: Una rosa i un llibre
A rose as a symbol of love: Una rosa com a símbol d’amor
A book as a symbol of culture: Un llibre com a símbol de cultura

Books, Art, Music, Roses and free Brunch and story corners and workshops for children!
See you soon!

‪#‎booksandroses‬

http://www.aicsusa.org/

http://www.mayteduarte.com/


SANT JORDI 2017 - HOUSTON - BARNES & NOBLE


The second AICS Sant Jordi-Book & Rose Fair in commemoration of Word Book Day 2017!
The history of the written word is the history of humanity!

Sant Jordi is the Patron Saint of Catalonia and the Diada de Sant Jordi o
n April 23rd is a festive occasion that, over the years, since the XV century 
has become the Catalan celebration of Day of the Book & the Rose.

A rose and a book: Una rosa i un llibre
A rose as a symbol of love: Una rosa com a símbol d’amor
A book as a symbol of culture: Un llibre com a símbol de cultura

Books, Art, Music, Roses and free Brunch and story corners and workshops for children!
See you soon!

‪#‎booksandroses‬

http://www.aicsusa.org/

http://www.mayteduarte.com/

https://www.facebook.com/events/853167051497545/

Dissabte, 15 / abril de 11:00 a 19:00 CDT Barnes & Noble 5303 FM-1960 W, 77069 Houston

dimarts, 21 de març del 2017

SERVEIS PER A INSCRITS AL REGISTRE DE CATALANS RESIDENTS A L’EXTERIOR


En aquesta nova etapa el Departament d’Afers Exteriors vol dotar de serveis el inscrits al Registre. És per això que ha promogut un primer conjunt de serveis en els àmbits de la salut, la cultura i joventut a través d’acords de col·laboració amb els departaments de Salut, Treball i Afers Socials i Famílies i Cultura- amb l’objectiu d’oferir-los als catalans i catalanes residents a l’exterior, i amb la voluntat d’augmentar gradualment aquesta cartera de prestacions.  
Per a poder tenir accés als serveis és necessari inscriure’s al Registre de catalans residents a l’exterior.  

 Salut:
       TARGETA SANITÀRIA INDIVIDUAL - Podran disposar de la Targeta Sanitària Individual per a les seves estades temporals a Catalunya. Amb aquest servei es pretén donar resposta a una necessitat llargament manifestada per part dels catalans de l’exterior i es garanteix així un dret bàsic com és la salut, en les seves estades temporals al territori.
Joventut:
       CARNET JOVE - Els joves d’entre 12 i 30 anys podran gaudir del Carnet Jove. Inclou una sèrie de propostes orientades a potenciar la vessant cultural, social i participativa dels joves en l’àmbit nacional i europeu, per millorar i augmentar la seva qualitat de vida. Ofereix un ampli ventall d’avantatges en l’adquisició i la utilització de diferents productes i serveis.

       L’ESTIU ÉS TEU – Aquest estiu la Xarxa d’Albergs Socials de Catalunya
(XANASCAT) ofereix dins del programa l’Estiu és Teu dues estades de lleure (a L’Escala i La Molina) adreçades exclusivament als infants i joves catalans de 8 a 16 anys residents a l’exterior. Podran gaudir de l’experiència de compartir l’estada amb altres catalans vinguts d’arreu del món i disposar d’espais lúdics de reforç de la llengua i la cultura catalanes. A banda, també poden participar en les estades organitzades en el marc general del programa. 

    DESCOMPTES XANASCAT - S’ofereix un 10% de descompte a la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya que disposa de més de 50 albergs arreu del territori. 

Cultura:
       eBIBLIO – Podran gaudir del servei eBiblio Catalunya. És un servei del Sistema de Lectura Pública de Catalunya que fa possible el préstec de continguts digitals, accessibles a través de diferents dispositius (ordinadors personals, lectors de llibres electrònics, tauletes o telèfons intel·ligents). Inclou obres de ficció i no ficció per a públic adult i a l’infantil i juvenil.

       “FAS 6 ANYS. TRIA UN LLIBRE” - La campanya “Fas 6 anys. Tria un llibre”, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, vol estimular els hàbits de lectura dels infants d’aquesta edat. Els infants catalans residents a l’exterior que durant l’any 2017 facin 6 anys rebran una targeta amb un codi de barres personalitzat que podran bescanviar pel llibre infantil que desitgin a la plataforma en línia Liberlista.cat.

       IQUIOSC.cat – A través d’un acord amb l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català, les persones inscrites podran accedir a la plataforma IQUIOSC.cat i escollir les cinc publicacions de pagament a les quals desitgin tenir accés gratuïtament durant sis mesos. 

Tots aquests acords  i preveuen una comissió de seguiment per a valorar les sol·licituds i gestió d’aquests serveis, així com per a valorar la inclusió d’altres.  



La inscripció al Registre de Catalans residents a l’exterior és voluntària i s’ha de formalitzar a través d’aquesta pàgina web: 


 La sol·licitud d’aquests serveis es podrà a fer a partir del 21 de març del 2017.

REGISTRE DE CATALANS RESIDENTS A L’EXTERIOR



El Registre de Catalans és l’eina mitjançant la qual el Govern identifica els ciutadans que gaudeixen de la condició política de catalans, d’acord amb l’Estatut d’autonomia, i que resideixen a l’estranger.  
Creat mitjançant el decret 71/2014 del 27 de maig , és un registre de caràcter voluntari que s’adreça als ciutadans i ciutadanes que tenen la condició política de català. És a dir, als catalans i catalanes amb nacionalitat espanyola que resideixen fora de l’Estat espanyol i que, d’acord amb l’article 7 de l’Estatut, el darrer veïnatge ha estat en alguna població de Catalunya.  

A més de ser l’eina que permet al Govern conèixer les demandes i necessitats dels catalans residents a l’exterior, possibilita que les persones que hi estiguin inscrites puguin exercir els seus drets i ser perceptors de serveis. 

Les finalitats d'aquest registre són, d'una banda, conèixer les demandes i necessitats dels catalans i catalanes residents a l'exterior i, de l'altra, possibilitar-los l'exercici dels seus drets en tant que catalans i catalanes i, en qualsevol cas, que les actuacions de la Generalitat adreçades a aquests col·lectiu siguin més efectives.

La responsabilitat d'aquest registre és del departament competent en matèria d’acció exterior, a través de la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea.


La inscripció al Registre de Catalans residents a l’exterior és voluntària i s’ha de formalitzar a través d’aquesta pàgina web: 


 La sol·licitud d’aquests serveis es podrà a fer a partir del 21 de març del 2017.

COMUNITAT CATALANA A L'EXTERIOR


El concepte de “Catalunya Exterior” respon a la suma de catalans residents a l’exterior i a les entitats en les quals s’organitzen. Segons les últimes xifres de l’Idescat actualment hi ha 284.374 que resideixen a l’exterior, un 7,7% més que el 2016. De moviments migratoris n’hi ha hagut sempre a Catalunya, tanmateix les grans onades d’emigracions han respost a dos moments històrics.  

En el darrer segle, la Guerra Civil i la dictadura franquista van provocar l’exili de catalans, majoritàriament a països de l’Amèrica Llatina i Europa. Més recentment, la cerca de noves oportunitats, la globalització i la darrera crisi econòmica han produït també un creixement important del nombre de catalans que han decidit emigrar, en bona part a països de la Unió Europea. 

Arran d’aquests moviments es van crear les Comunitats Catalans a l’Exterior amb les quals la Generalitat hi manté una estreta relació des de fa més de 20 anys, quan es va aprovar la Llei de la Comunitat Catalanes a l’Exterior del 1996. Per tal de donar-los suport en crear i mantenir espais de trobada alhora que punts actius de projecció internacional de Catalunya, el Govern porta a terme una política pròpia per a aquesta realitat. El Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència promou línies de suport a les Comunitats Catalanes a l’Exterior pel foment de la llengua catalana, activitats culturals, l’acollida de la nova migració i ajuts socials.  

idCAT


L'idCAT Certificat és un identificador digital que garanteix la identitat de les persones a Internet.
Permet operar amb diferents administracions i, a més, assegura la integritat de les dades que envieu, així com la seva confidencialitat, ja que està emès pel Consorci Administració Oberta de Catalunya - Consorci AOC.

També permet fer altres operacions, com ara signar correus, documents electrònics i formularis web. Sense la signatura electrònica els tràmits telemàtics no tenen validesa, ja que la xarxa electrònica no ofereix el nivell de seguretat necessari per garantir les vostres dades.

Hi ha dues maneres d'obtenir l'idCAT Certificat:

Opció A:
1. A través del web www.idcat.cat, des del punt 1. "Sol·licitud del certificat". En aquesta pàgina trobareu un formulari que us permetrà introduir les dades necessàries per obtenir la identitat digital: nom, cognoms, document acreditatiu d'identitat, adreça electrònica, etc. Un cop introduïdes les dades s'emmagatzema la petició per tal que pugui ser validada per qualsevol de les entitats de registre idCAT.

Opció B:
1. El ciutadà també té una segona forma d'obtenir el seu idCAT Certificat: personant-se directament a qualsevol de les Entitats de Registre idCAT (que podran ser consultades des del web www.idcat.cat).
Si voleu disposar d'un idCAT Mòbil trobareu tota la informació a www.idcatmobil.cat


L'idCAT Certificat permet operar amb les administracions públiques i assegura la integritat i la confidencialitat de les transaccions electròniques que envieu per Internet. També us permetrà, per exemple, signar documents i correus electrònics amb totes les garanties.

dilluns, 20 de març del 2017

NOUS SERVEIS ALS CATALANS I CATALANES RESIDENTS A L'EXTERIOR

La Generalitat de Catalunya vol enfortir els vincles existents amb la comunitat catalana a l'exterior, com a part integrant de la ciutadania i element clau del nostre país. Per això el Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència ha impulsat el projecte de llei de la Comunitat Catalana al 'Exterior, aprovat pel Govern el 13 de setembre de 2016, i en tràmit al parlament de Catalunya amb la previsió que s'aprovi aquest 2017.

El Registre de Catalans residents a l'exterior és una eina imprescindible per bastir aquest nou marc de relacions. Així, amb la seva formalització el Projecte de Llei s'ha de convertir en un instrument de major abast que permeti identificar els ciutadans residents a l'estranger i fer-los partícips de dissenyar les polítiques públiques destinades a la "Catalunya Exterior".


Ara, el Departament d'Afers Exteriors vol iniciar una nova relació amb els catalans a l'exterior i per això dóna un nou impuls al Registre de Catalans residents a l'exterior en col·laboració amb els departaments de Salut, Cultura i Treball i Afers Socials. S'obre així una via per enfortir els vincles entre Catalunya i els catalans que viuen arreu del món dotant-los de més drets i serveis en els àmbits de sanitat, cultura i joventut.


Al mateix temps, el Departament  d'Afers Exteriors aviat posarà en marxa una campanya institucional per fomentar la inscripció al Registre. Mitjançant aquesta campanya es donaran a conèixer els avantatges de formar-ne part, així com les instruccions per a formalitzar la inscripció. 

La inscripció al Registre de Catalans residents a l'exterior és voluntara i s'ha de formalitzar a través d'aquesta pàgina web:



La sol·licitud d'aquests serveis es podrà fer a partir del 21 de març del 2017.