Translate

diumenge, 26 de novembre del 2017

JOSEP MARIA BATISTA I ROCA

Etnòleg, historiador i polític, figura senyera del nacionalisme català.

Estudià Dret i Lletres a la Universitat de Barcelona i Antropologia a Oxford.

Fou un dels fundadors de l´Arxiu d´Antropologia i Folklore, molt actiu en el camp de l’excursionisme i fundador dels Minyons de Muntanya (1927) i de Palestra (1930), organitzacions decisives per a la formació de l’esperit cívic i nacional de Catalunya. Anà a Londres (1938) com a Delegat de la Generalitat de Catalunya i delegat personal del President Lluís Companys en una missió important de caràcter internacional. Fou impulsor i secretari del Consell Nacional de Catalunya (1940) creat a aquella ciutat amb la presidència de Carles Pi i Sunyer.

Professor a Cambridge, esmerçà primordialment el seu llarg exili, però, al servei de Catalunya: representà el Pen Català, defensà els drets del poble català a la Unesco i a altres instàncies internacionals, propulsà la creació de l’Anglo Catalan Society, presidí més endavant el Consell Nacional Català sorgit de la I Conferència Nacional Catalana celebrada a Mèxic (1953), establí les assemblees de Pau i Treva a Toluges i donà nombroses conferències arreu d’Europa, a més d’impulsar la publicació de la revista VIDA NOVA (1954). 

Retornat el 1976 activà encara més la seva tasca nacionalista; entre les noves iniciatives cal destacar la fundació del Cercle d’Agermanament Occitano-Català. Propugnà sempre per a la nació catalana el més clar independentisme i no deixà mai d’alertar-nos sobre la precarietat i els perills de les solucions autonòmiques.
Víctor Castells



Més informació:
http://ipecc.cat/novaweb/premis-batista-i-roca/biografia/
http://ipecc.cat/novaweb/premis-batista-i-roca/
https://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Maria_Batista_i_Roca
http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0008293.xml

BIBLIOGRAFÍA
CASTELLS, Víctor. El 6 d'octubre, Palestra i Batista i Roca. Barcelona: Ed. Rafael Dalmau, 2000.
SAMPER, Genís «“Dues vides entrellaçades. Biografies de Mossèn Batlle i de J.M. Batista i Roca”». Monogràfic nº2: =“Dues vides entrellaçades. Biografies de Mossèn Batlle i de J.M. Batista i Roca”. Edició de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, data=2008.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada