Translate

diumenge, 27 de novembre del 2016

EL CAGANER & EL TIÓ DE NADAL: CATALAN CHRISTMAS TRADITIONS

Catalonia is known for it´s often unusual traditions and Christmas time in the region is no exception. This article explains the mystery of two important figures that appear in the festive season – El Caganer and El Tió de Nadal.

Often found among the more traditional Nativity scene setting is El Caganer (or the crapper). This funny figure, which traditionally takes the form of a gnome-type figurine, is often depicted in a red cap (barretina) with his trousers down and defecating! This bare-bottomed figure is said to bring good luck and his popularity has spread in recent years. El Caganer can be seen throughout Catalonia as well as other areas of Spain (Murcia), Portugal and Italy (Naples).



Nowadays, caganer figures are available in many different forms, including key politicians, football players, and even the pope (!) and are available to buy at Barcelona´s Christmas markets.

The origin of the Caganer isn´t entirely clear but he is believed to have appeared in Nativity scenes by the late 17th Century. Some claim that his faeces represent the fertilizing of the Earth within the Nativity scene and consequently ensuring that the scene would be fertile for the following year. Others claim he is a response to comtemporary social issues such as immigration and some claim El Caganer borders on blasphemy.  The Caganer is largely tolerated in Catholic counties but opinion is divided as to whether Caganers are totally appropriate in Nativity scenes.

El Caga tió or El tió de Nadal is a popular fixture throughout Catalonia at Christmas.  El Tió is quite literally a smiley pooing Christmas log with a red Catalan beret, perched on stick legs and covered by a blanket. Children traditionally look after El Caga tió from 8th December (Dia de la Immaculada Concepció) until Christmas Eve, when he is placed by a fireplace and sung to. Whilst singing, children hit this cheerful pooing log with a stick before leaving the room to pray for presents (at which point, parents sneakily place presents under the blanket). Upon returning, children are met with a load of presents (typically sweets) that have been pooed out of the log.

The Tió de Nadal, now available to buy in Christmas markets across Barcelona, dates back several centuries to a time when the fireplace was a central part of family life. Traditionally, the log was burned after Christmas celebrations were over and its ashes scattered on the crops to promote fertility.

So, get ready to celebrate this festive season Catalan-style and be sure to pick up your very own Caganer or Tió de Nadal at the Christmas markets in December!

Font: http://www.bizflats.com/blog/el-caganer-and-el-cagatio


L'ORIGEN DE FER CAGAR EL TIÓ

Des del 8 de desembre, a moltes llars catalanes, cada dia alimentem el Tió de Nadal i el tapem amb una manteta perquè no passi fred a la nit. Contraposadament, el dia de Nadal animem la mainada a pegar al Tió amb un bastó engrescant-lo cridant “Fort, fort!!!” repetidament per fer-lo cagar alhora que li cantem una cançó tradicional.
Al Tió li agraden les mateixes coses que als animals de peu rodó (excepte la palla), fruita, verdura, serradures o ous i tot se li ofrena cru. També se li dóna aigua. Un cop alimentat, se’l fa cagar per la vigília de Nadal o el mateix dia 25 de desembre, abans o després de l’àpat familiar.

Dit això, ens cal revisar i ressituar la tradició del Tió de Nadal, un dels elements de la mitologia catalana i una tradició molt arrelada a Catalunya.
Originàriament, el Tió era un tronc encès, un tió de la llar de foc, que ens regalava l’escalfor per suportar la cruesa de l’hivern i la llum per a les llargues nits. Tradicionalment, el Tió mai no cagava objectes grossos (aquests ja els portaven els Reis) sinó llaminadures, figuretes de pessebre i alguna joguina senzilla per als més petits, així com coses de menjar i beure per als àpats de Nadal i Sant Esteve, com torrons, xampany, figues seques, mandarines, etc

La tradició del Tió de Nadal expressa reciprocitat d’afectes, la mainada té cura del Tió, l’alimenta i l’abriga, i el Tió, en correspondència, ens regala escalfor per suportar el fred ‘hivern i llum per veure a les fosques. Però d’on vénen els cops de bastó?

Per atiar un tió encès a la llar de foc, per animar el foc removent els tions, i per tal de no cremar-nos, ens ajudem d’un atiador o d’una branca. La pèrdua d’un dels elements, la llar de foc, ha desvirtuat el ritus; segurament, colpejar el Tió emula el fet d’atiar-lo quan cremava.

Avui, és un tronc amb potetes amb una carona somrient, una barretina vermella i/o una manteta, ja que, a la majoria de les cases, no tenim llar de foc per encendre el Tió. Com que el Tió no crema, podem animar-lo a que ens regali acaronant-lo, cantant-li, donant-li uns copets suaus…


HISTÒRIA DEL CAGANER

El caganer és una de les figures més característiques i entranyables de la nostre imatgeria popular nadalenca.
La inserció d’aquesta desinhibida i controvertida figura en el pessebre és un contrapunt que humanitza la representació del misteri de Nadal i fa d’aquesta representació casolana una meravellosa síntesi que harmonitza el seu missatge transcendent i sobrenatural amb la realitat material i els condicionaments biològics del nostre organisme. Figura que anualment és objecte d’una contínua i creativa reinterpretació per part dels artesans figuristes, el caganer és un dels elements que personalitzen i donen identitat al nostre imaginari nadalenc enmig de la profusa invasió d’iconografia de tradició anglosaxona que ens envolta en aquestes diades.

La versió més coneguda d’aquest personatge és, sens dubte, la genuïna i singular figura que trobem formant part dels nostres pessebres casolans i que també rep el nom de “cagador”, “home que caga”, o “home que fa ses feines”. Acompanyat a vegades d’un porquet que l’ensuma encuriosit i col·locat tradicionalment sota d’un pont, darrera d’un paller o en un altre indret ocult –ja que seria una manca de respecte que aquesta figura estigués situada en un lloc del paisatge pessebrístic que fos visible des de la cova del Naixement o pels qui van a adorar Jesús-, és costum que quan la mainada contempla el pessebre se li digui: “On és el caganer?”, a fi que s’entretingui buscant-lo.
El caganer no apareix d’una manera exclusiva en els pessebres, sinó que també és present en altres formes de la imatgeria popular. Durant els segles XVI, XVII i XVIII, època de preponderància dels gremis, el trobem com a motiu en les anomenades “rajoles del oficis”. Hi ha també romanços del segle XIX, en castellà i en català, que glosen el personatge del caganer i les accions biològiques que escenifica.És possible que la incorporació del caganer al pessebre tingués lloc durant el període del barroc –al final del segle XVII o al començament del segle XVIII-, moviment que es caracteritzava per l’extremat realisme que abocà, sobre tot , en les natures mortes i en les escenes costumistes, totes elles molt relacionades amb la descripció de la vida del poble. És aleshores que les condicions de treball i les escenes casolanes i a l’aire lliure foren tingudes en compte com a temàtica artística. D’aquesta manera, es dignificaven aspectes de la realitat quotidiana que, fins aquell moment havien estat menyspreats.Dins de l’impuls del barroc i d’acostament costumista a la realitat, el caganer pren tot el seu significat, cru, irònic i escatològic alhora, conseqüent amb la condició humana i amb les servituds de la seva naturalesa. Es tracta d’una figura molt adient i identificada del tot amb el medi rural d’on procedia.

La figura tradicional del caganer és un pagès cofat amb barretina. Sol portar un cigarret als llavis o fumar una pipa mentre compleix la seva obligació natural, i algunes vegades té a la mà un tros de paper o un diari obert per amenitzar la tasca amb la lectura i emprar-lo per a la posterior neteja. Pel que fa referència a la variant femenina d’aquesta popular figura, cal dir que d’uns trenta anys ençà en fabriquen també models de “caganera”. El seu creador va ser el figurista barceloní Lluís Vidal, coincidint amb l’època d’aparició de les primeres minifaldilles als carrers. A part d’aquestes tipologies, que són les més comunes, hi ha també models vestits amb la indumentària hebraica.

Cada any, els ninotaires pessebrístics, com a novetat, o amb motiu d’un esdeveniment d’actualitat o d’una circumstància concreta, o bé per satisfer els col·lecionistes, creen models insòlits i especials. Actualment representa individus molt variats com ara polítics, guàrdies civils, reis mags, pare noel, monges, pastors, jugadors del Barça o l’Espanyol, bruixes, negres, legionaris romans o bombers sense deixar d’estar en la seva posició característica. El pagès no ha deixat però de ser la forma més popular.



Més informació:



dimecres, 23 de novembre del 2016

LA GRAMÀTICA NORMATIVA DEL SEGLE XXI

La Gramàtica de la llengua catalana dóna continuïtat a la normativa gramatical que Pompeu Fabra va establir l’any 1918, i es presenta més completa i actualitzada. No introdueix, doncs, canvis substancials, sinó matisos i més flexibilitat, i amplia i detalla la gramàtica de Fabra per donar resposta a qüestions que aquest no va plantejar o que va apuntar molt esquemàticament. Al mateix temps, incorpora les solucions avalades per la tradició i el prestigi social que encara no tenien el reconeixement per part de la norma. N’és un exemple l’acceptació dels usos que fa cada parlar de les preposicions per i per a davant d’infinitiu quan expressen finalitat —Ho fan per viure i Ho fan per a viure.

La Gramàtica de la llengua catalana es caracteritza perquè presenta la norma partint de la descripció gramatical i atenent al marc geogràfic ―els parlars― i social ―és a dir, els diferents registres―, així com, més esporàdicament, a la dimensió oral i escrita. També presenta, en primer terme i d’una manera neutra, els fets generals que són vàlids en tots els territoris del domini lingüístic català i en tots els registres, i concreta en quins parlars i registres són vàlids els restants, i si una determinada forma és acceptable o no.

Un exemple del tractament de formes pròpies de territoris diferents pot ser el que fa referència a l’expressió de les fraccions horàries. La Gramàtica de la llengua catalana recull la pròpia dels parlars del Principat ―el sistema anomenat de campanar, i que és específic de la llengua catalana: un quart de vuit, dos quarts de sis, tres quarts de quatre―, i la dels parlars valencians i baleàrics ―el sistema de rellotge: les set i quart, les set i mitja, les vuit menys quart. Cal entendre, en aquest cas, que el sistema que és propi d’uns territoris és inusual i no s’aplica fora d’aquests territoris.

Un exemple del tractament de formes pròpies de registres diferents pot ser el de les combinacions pronominals. Són acceptables combinacions com li’n i li ho —Li’n falta una i Li ho diré— o n’hi i l’hi —N’hi falta una i L’hi diré—, encara que en els registres formals són més habituals li’n i li ho.

Difusió dels continguts de la Gramàtica

El mes de juny del 2015, la Secció Filològica va posar en marxa el projecte L’Acadèmia Oberta. Es tracta d’una plataforma de diàleg que té l’objectiu d’establir una connexió permanent i un diàleg continuat amb els col·lectius professionals de la llengua de tot el territori catalanoparlant que treballen en l’àmbit de la creació, l’educació i la divulgació. L’objectiu és facilitar la implicació dels ensenyants, dels responsables lingüístics dels mitjans de comunicació i dels escriptors, correctors i traductors en el procés d’estandardització de la llengua, ja que aquests tres col·lectius són clau en la difusió de la llengua normativa i, alhora, una font d’informació molt important que pot orientar els treballs normatius.

Des d’aleshores, s’han celebrat diverses sessions informatives sobre el projecte de L’Acadèmia Oberta i la Gramàtica de la llengua catalana adreçades al professorat de primària i secundària de les Illes Balears (els dies 30 i 31 de maig i 7 de juny) i de Catalunya (una vintena de sessions, entre els mesos d’octubre i novembre). A més, el 3 de novembre va tenir lloc a l’IEC una sessió adreçada als representants de l’àmbit de l’edició i l’escriptura, de col·legis professionals, de departaments de filologia de les universitats catalanes, d’institucions i de l’Administració, entre d’altres. Posteriorment, i en col·laboració amb la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, s’han dut a terme dues sessions adreçades principalment a tècnics lingüístics a l’Ateneu Barcelonès (4 de novembre) i al paranimf de la Universitat Rovira i Virgili (11 de novembre), a la qual també estaven convidats els professors d’aquesta universitat. A més, hi ha una altra sessió prevista per al 2 de desembre a la Casa de Cultura de Girona.

Dossier amb més informació sobre la Gramàtica de la llengua catalana:

Font: 
            

GRAMÀTICA DE LA LLENGUA CATALANA DE L’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS (IEC)

A partir d’avui, 23 de novembre, es pot adquirir a les llibreries la Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). 

L’obra s’ha presentat aquest migdia en una conferència de premsa a l’IEC en què han intervingut el president de l’Institut, Joandomènec Ros; la presidenta de la Secció Filològica, M. Teresa Cabré, i Gemma Rigau i Manuel Pérez Saldanya ―presidenta de la Comissió de Gramàtica i director de l’Oficina de Gramàtica, respectivament―, directors de l’obra juntament amb Joan Solà, que va morir abans de la finalització del projecte.

L’acte institucional de presentació de l’obra tindrà lloc al Palau Macaya (passeig de Sant Joan, 108, de Barcelona) el 15 de desembre, a les set del vespre. L’edició de la Gramàtica de la llengua catalana ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Barcelona.

La gramàtica oficial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha estat pensada com la gramàtica normativa de referència del segle XXI. A diferència de la de Pompeu Fabra, que era una gramàtica d’autor, la de l’IEC és una obra col·lectiva, oberta a la participació d’experts diversos i consensuada en el si de la Comissió de Gramàtica i la Secció Filològica, i ratificada pel Ple de l’IEC, concretament en la sessió del 29 de setembre passat. Actualment, està en procés de redacció la Gramàtica essencial de la llengua catalana, que està previst que s’enllesteixi al final del 2017.

diumenge, 20 de novembre del 2016

PREMIS JOSEP MARIA BATISTA I ROCA – MEMORIAL ENRIC GARRIGA TRULLOLS XXVIII 2016


Aquests premis són un guardó d’atorgament anual instituït i convocat per l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC), entitat cultural i autònoma, sense finalitat de lucre, fundada oficialment el 1979 arran del Congrés de Cultura Catalana de l’any 1977 i inscrita amb el núm. 4.124 al registre d’associacions de la Generalitat de Catalunya, per reconèixer la tasca que duen a terme els catalans i catalanòfils de fora per mantenir la presència catalana en el món i augmentar el coneixement dels Països Catalans i la cultura catalana a l’exterior.

Els Premis Josep Maria Batista i Roca – Memorial Enric Garriga Trullols són un compromís amb la nostra societat catalana, car reconeixen el treball continuat de difusió de la nostra nació que fan els catalans i els catalanòfils a l’exterior i de la nostra voluntat de recuperació nacional.

Any rere any i amb el lliurament d’aquests guardons es reafirma aquesta gran tasca que fan els guardonats, a voltes sense grans ajudes i recursos per portar a la pràctica aquest treball. Amb aquests premis volem significar el reconeixement merescut per aquest treball.

Els guardonats de cada any ens demostren amb els seus parlaments i també amb els seus agraïments, que aquest guardó significa un estímul i un fort impacte moral per a ells en veure que els catalans  del Principat no hem oblidat els catalans absents i catalanòfils que treballen amb il·lusió i abnegació per als nostres valors nacionals, lingüístics i culturals.




AICS-CATALONIA DESEMBRE 2016



L'Institut Americà d'Estudis Catalans (AICS) va ser creat el 20 de desembre de 1979, i degudament constituït en l'estat de Texas, el 14 de gener del 1980.

Des de la seva fundació l’AICS ha patrocinat múltiples visites d'artistes catalans als Estats Units i ha col·laborat amb entitats situades a Catalunya per tal de col·laborar i desenvolupar gran diversitat de projectes culturals i facilitar l'intercanvi d'informació. 

Activitats entre les que cal destacar la Traducció obres clàssiques Catalanes, Incerta Gloria  mes de 1000 copies distribuïdes. La publicació del Bolletí Catalonia Today, amb distribució a més de 500 organitzacions i universitats. Les trobades de les Xarxes Catalanes com la NAFCA, la FIEC, Concerts i Exposicions d’Art. Haver creat la primera base de dades del Primer Cens de Catalans vivint a l’exterior NAFCA. Promoció a nivell estatal USA pel 11 de setembre com a diada de Catalunya. Publicació de la Revista CATALONIA  des del setembre del 2013 amb quatre edicions anuals. Participació amb les entitats de Books and Roses, creant la primera Fira de llibres de Sant Jordi a Houston l’abril 2016 amb llibres de més de 70 autors contemporanis i clàssics. Participació en les Diades de Catalunya 2013, 2014, 2015, 2016 des de Houston/Texas. I la formació de la AICS Houston Barça Penya.

L’Equip de l’AICS el conformen na Hellena Cardús, AICS President, V.P. of North Amèrica FIEC (Federation of Catalan Entities), CATALONIA Publisher. En Jordi Guillem, Music producer composer, recording engineer and the owner of Èxit Music rècord label. AICS Vice  President, Senior writer, CATALONIA. Na Roslyn Smith, AICS Cultural Arts Chairperson editor in Chief CATALONIA i na Mayte Duarte, Humanist. AICS Cultural Liaison, Interviewer and Senior writer CATALONIA.

L’AICS té com a objectiu donar a conèixer Catalunya al poble nord-americà, exposant els aspectes històrics, socials, culturals, econòmics i d'altra mena que caracteritzen Catalunya. 


AICS

17202 Chagall Lane

Spring, TX 77379

Tel: +1 281.380.3692



Catalonia Magazine

Blog

@AmericanInstituteforCatalanStudies