Translate

dimecres, 7 d’agost del 2024

102è ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DEL DR DAVID CARDÚS

 

Recordant en Dr. David Cardús.

Com a fundador de l'Institut Americà d'Estudis Catalans l'any 1979, va contribuir a la promoció de la cultura, l'art, la música, l'arquitectura i les innovacions científiques de Catalunya. El Dr. Cardús va ser un pioner en l'estudi dels efectes físics dels viatges espacials en els humans.

Nascut el 6 d'agost de 1922 a Barcelona, Espanya, Cardús es va llicenciar a la Universitat de Montpelier a França l'any 1942 i es va llicenciar en medicina per la Facultat de Medicina de Barcelona el 1949. 

També es va llicenciar en cardiologia per la Facultat de Medicina de Barcelona. Barcelona School of Medicine el 1956 i una beca en cardiologia a la Universitat de Manchester a Anglaterra el 1957. Investigador associat en fisiologia a la Lovelace Foundation d'Albuquerque, N.M., i a la Universitat de Barcelona el 1954-55.

El 1958, quan la NASA va presentar el primer programa espacial del país, el Projecte Mercuri, Cardús va començar a controlar la salut dels set primers astronautes escollits per aventurar-se a l'espai. La investigació es refereix al que podria passar amb els éssers humans a l'hàbitat inexplorat del vol sense pes.

Més de 40 anys després, el Dr. Cardús , com a professor de rehabilitació al Baylor College of Medicine, va dirigir un projecte de la NASA per desenvolupar una cambra de dormir giratòria que simulava la gravetat.

Del 1960 al 1999 el Dr. Cardús va ser professor de medicina i rehabilitació a Baylor. També va ser professor adjunt de fisiologia al departament de ciències matemàtiques de la Universitat Rice de 1970 a 1988. Es va doctorar en matemàtiques per la Universitat de Michigan a Ann Arbor el 1966.

Les cendres del doctor David Cardús van ser escampades al mar Mediterrani a principis de juliol de 2003 en una cerimònia oficial d'estat patrocinada per la Generalitat de Catalunya.

Remembering Dr. David Cardús  on this day, August 6th, 2024.

As founder of the American Institute for Catalan Studies in 1979, he helped promoted Catalonia’s culture, art, music, architecture and scientific innovations.

Dr. Cardús  was a pioneer in studying the physical effects of space travel on humans.

Born Aug. 6, 1922, in Barcelona, Spain, Cardús  earned an undergraduate degree at the University of Montpelier in France in 1942 and a medical degree from the Barcelona School of Medicine in 1949. He also was awarded a graduate degree in cardiology from the Barcelona School of Medicine in 1956 and a fellowship in cardiology at the University of Manchester in England in 1957.

Dr.Cardús  was a research associate in physiology at the Lovelace Foundation in Albuquerque, N.M., and at the University of Barcelona in 1954-55.

In 1958, when NASA unveiled the nation's first space program, Project Mercury, Cardús  began monitoring the health of the first seven astronauts chosen to venture into space. The research concerned what might happen to human beings in the unexplored habitat of weightless flight.

More than 40 years later, Dr .Cardús , as professor of rehabilitation at the Baylor College of Medicine, headed a NASA project to develop a spinning sleeping chamber that simulated gravity.

From 1960 to 1999 Dr. Cardús  was a professor of medicine and rehabilitation at Baylor. He also was adjunct professor of physiology in the department of mathematical sciences at Rice University from 1970-88. He received a doctorate in mathematics from the University of Michigan at Ann Arbor in 1966.

Dr. David Cardús ' ashes were scattered in the Mediterranean Sea in early July 2003 in an official state ceremony sponsored by the Generalitat de Catalonia.